Cukrász
szívvel-lélekkel

Magamról, avagy hogy is kezdődött…

Bajzák Szilvia vagyok, közgazdász, borász és cukrász. A számok mellett kedvelem a finom borokat, a minőségi kávékat, és nem utolsósorban a remek sütiket. Nagy örömet okoz nekem, ha ezt másokkal is meg tudom osztani és ha egy izgalmas finomsággal boldogságot szerezhetek az ismerőseimnek, barátaimnak, családomnak. Már gyermekkoromban a nagymamám és az édesanyám mellett is próbálgattam a sütés tudományát elsajátítani, és azóta is mindenhová egy nagy tálca sütivel érkezem. Szeretem a mosolyt és a boldogságot látni az emberek arcán.

Régi vágyam valósul most meg azzal, hogy miközben sütök, a vendégekkel beszélgethetek, láthatom , hallhatom a visszajelzéseiket. Éltető erőm a változatosság, örömmel próbálok ki új dolgokat, amit látok, amiről hallok, vagy amit kérnek tőlem. 

Azért csatlakozom a Zaj Csapathoz, hogy közösen hozzuk létre ezt a teljesen egyedülálló kávéházat és benne az általam vezetett látvány-cukrászatot! Biztos vagyok benne, hogy Ti, akik eddig is szívesen jöttetek be a Zaj Stúdióba, most a mennyei illatok, ínycsiklandozó sütik, különleges kávék kedvéért még gyakrabban tértek be hozzánk, aki pedig még nem volt visszajáró vásárlója a Zajnak, az is gyakran útba ejt minket a jövőben.

És ha megkérdezitek, hogy mi a titkom, mitől olyan finomak a kezem alól kikerülő sütik, csak közhelyekkel tudok válaszolni, de ez így tényleg összeáll, működik:

Először is csak olyan finomságokat készítek, amit én is szívesen fogyasztok. Számomra a belbecs a mérvadó, legyen szó hagyományos, francia vagy reformdesszertről.

Fontos a kiváló minőségű alapanyagok felhasználása, hogy a végeredmény feledhetetlen legyen, ehhez párosul, hogy töltelék rajongó vagyok, azaz minimum a fele a töltelék, de igazából inkább 70%.  Viszont nem szeretem, ha túl édes, geil egy desszert, ezért kevesebb cukrot, édesítőt használok, mint az átlagos, máshol megszokott.

A nagy kedvenceim a málna és a magok, mint diófélék, pisztácia, de a mák is sűrűn terítékre kerül.

Sok-sok év munkájának, kísérletezésének eredményeként születtek meg a sütik, torták, desszertjeim, melyek közül sokból “mentes” (szinte “minden-mentes”) verziók is készülnek, hogy senkinek se kelljen lemondania az általam készített édes élvezetekről!

Szeretettel, sok-sok finomsággal
és egy nagy mosollyal várlak benneteket!

Partnereink

Bányai Coffee

Talán a legfinomabb itthon kapható speciality kávé, amely Costa Ricaról érkezik, mégis teljesen magyar, mivel az ültetvények és a szekszárdi pörkölő üzem is Bányai László tulajdonos és profi csapata kezében van.

Bányai Coffee – Costa Rican specialty

Bogyóka

Csak gyümölcs, tudás, törődés és szeretet: ezektől olyan finomak a bogyóka szörpök, lekvárok és ivólevek. Sütieninkben is visszaköszön a bogyóka dzsemmek ízvilága! Gyertek, kóstoljátok meg a szörpöket, ivóleveket is, és ha ízlett, vihettek haza is.

Bogyóka szörpök és lekvárok

Dingle

Dingle egy festői kisváros az Atlanti-Óceán partján Írország legnyugatabbi csücskében. A Dingle Distillery egy alig 10 éve alakult “start-up”, amely arcátlan fiatalsága ellenére 2019-ben elnyerte a “Világ Legjobb London Dry Gin”-je címet, azóta pedig szárnyal a világhír felé.
Micsoda véletlen, hogy disztribúciós cégünket is pont Dingle-nek hívják… erről részletesebben itt olvashattok: https://klub.zaj.hu/a-dingle-av-nevtortenete/

Dingle Distillery

Balassa Bor

Balassa István barátom egész életét arra tette fel, hogy Tokajt visszahelyezze a világ bor-térképére. Saját pincészete felépítése, fejlesztése mellett sokáig az egész borvidék szakmai irányítása is a “nyakába szakadt”, hiszen a Tokaj Kereskedőház Szőlészeti Igazgatójának kérték fel.

István felkészültsége, szakmai alázata, végtelen tapasztalata borait Tokaj, és immáron az egész világ legjobbjai közé repítette, amint azt a hazai és nemzetközi elismerések sora is tanúsítja.

A Zaj Caféban is kiállított és megvásárolható – 2017-es Balassa Villő Aszút a világ egyik vezető szak-magazinja, a Decanter 2022-ben Európa legszebb desszertborai közé választotta.

Bár az elismerések elsősorban az édes borokra érkeznek, hiszen Tokajt még mindig sokan az aszúval azonosítják, a “desszert előtt” feltétlenül érdemes a száraz borok – furmint, rajnai rizling, hárslevelű táján is egy kicsit elidőzni!

Budapesten azon kevés helyek egyike vagyunk, ahol palackonként elvitelre és helyben fogyasztásra is kérhettek Ballasabort.

Balassa Bor | A lehető legmagasabb minőség elérése

Fazekas Eszter keramikus, a Zaj csoport társtulajdonosa kerámiái a Zaj Caféban.

eszter
IMG_3474
IMG_3475

Eszter gyerekkorától vonzódott iparművészetekhez, de ahogy a való élet a legtöbb, művészi hajlammal megáldott fiatal számára alakul, ő is a racionális, pénztermelő világban találta magát. A kerámia, így az anyag megformálása iránti vágy hobbi-szinten élt benne tovább. 

Az agyag iránti szeretet, vonzalom mint búvó patak várta a megfelelő időt, hogy előtörjön, mely el is érkezett gyermekei megszületése után. Megtalálta kerámikus mesterét (Illés László kerámikust), szakított időt a heti gyakorlásra fejlődésre és megszerezte szakképesítését is. 

Miért épp a kerámia? A kerámia minden elemet intenzíven tartalmaz: A földdel dolgozunk, kezünkkel formázzuk. A víz elengedhetetlen a tárgy kialakításához annak jelenléte segít minket, hogy a bennünk megszülető gondolat a tárgyban testet tudjon ölteni. Ha a forma elkészül, a levegő szárítja ki számunkra a tárgyat, és a tűz gondoskodik az időtállóságról a jövőről. A több millió éves agyag átalakításának lehetősége egy megtiszteltetés. Alázat kell ahhoz, hogy megértsük mit engednek meg a természet elemei, és a lehetőségeken belül saját formánkra szabjuk egy kis darabját. A rohanó világban türelemre tanít, és ha nem hallgatunk az agyagra, akkor az elengedés leckéjén keresztül okosodunk. Az alkotás folyamán nem csak egy tárgy születik, az alkotó nyugalmat harmóniát talál, amiról tárgyai adnak tanúbizonyságot.

Alkotásaiban egyszerre tükröződik a mai, harsány világ minden stressze, szorongása, és a harmónia, nyugalom, megbékélés iránti vágy. A klasszikus hagyományokra épülő, mégis extravagáns formák, a szemet gyönyörködtető szín-harmóniák a tökéletesség határán megtorpannak, és reflektálják korunk disszonáns világát.

A tárgyak többsége szemet gyönyörködtető dísztárgy, melyek amerikai raku technikával készülnek. A raku technikával készült tárgyakat még izzó állapotban fogóval vesszük ki a kemencéből és biztosítjuk, hogy felületük ne érintkezzen oxigénnel hűlés közben. Így jönnek létre a megismételhetetlen, különleges színek, a repedezett és sejtelmesen füstös felületek.

Gyertek, gyönyörködjetek Eszter tárgyaiban, miközben egy álom-finom Szilvi-sütivel és speciality-kávéval kényeztetitek magatokat! És ha beleszerettek Eszter egyik alkotásába, akkor azt meg is vásárolhatjátok, hogy a lakásotok, vagy akár irodátok díszívé váljék!

Pall & Yotz

 

A Pall & Yotz kávépörkölő vállalkozást az érdeklődés és szenvedély hosszú évei inspirálták. A rengeteg tapasztalat és tudás hatására 2010-ben jött létre a Pall & Yotz kávépörkölő vállalkozás. A „roasted for you…” szlogen mögött azt üzenik, hogy a kávéfőzés nem csak tevékenység, hanem művészet, és minden zacskó Pall & Yotz kávé a minőség és az odafigyelés eredménye.

Close
Close